Schoenmakers Tropische Potcultures
Nemelaerstraat 29
5076AP Haaren, Netherlands
Telefoon: +31 (0)411 621230
Telefax: +31 (0)411 621245
E-mail: verkoop@plantenweb.nl




Fittonia
© 2008 all rights - terms of use

Plant en verzorging


Warmte
De Fittonia komt uit de tropen, het is dus duidelijk een kamerplant. De kweker heeft echter de nieuwe varianten zó gekweekt dat ze ook bestand zijn tegen temperaturen vanaf 10 °C. Als terras- of balkonplant is Fittonia tegenwoordig dus ook erg leuk (natuurlijk geen felle zon).


Water
Maximaal eenmaal per week (lauw) water is onder normale omstandigheden voldoende. Test of de potgrond nat/droog aanvoelt (gewoon je vinger erin steken). De grond mag niet continu erg nat zijn (wortelrot). De binnenbak in een emmer lauw water dompelen is erg effectief; dan wordt alle potgrond (incl alle wortels) even (1 min.) goed doordrenkt. Het overtollig water wel goed uit laten lekken door de gaten onder in de pot. Mochten de bladeren slap worden, dan heeft u de grond waarschijnlijk laten uitdrogen. Geen nood. Fittonia kan tegen een stootje! Dompelen helpt of gedoseerd lauw water geven, zodat de gedroogde grond zich langzaam weer kan volzuigen. De blaadjes zullen dan snel weer overeind gaan staan! Bijmesten is mogelijk, maar niet noodzakelijk.


Licht
Felle zon is te extreem voor het blad (het is geen woestijnplant). Elke plant heeft wel (buiten)licht nodig; Fittonia gedijt dan ook het best op een lichte plek in huis. Een flinke bak Fittonia's in een donkere hoek van het huis zal echter ook lang mooi blijven. De hoeveelheid licht is bij Fittonia van invloed op de kleur en het model. Krijgt de bak aan de ene zijde veel meer licht dan aan de andere, dan kunnen de stelen gaan rekken om licht te zoeken. Tip: draai de bak/schaal met Fittonia's regelmatig om!



Grond
Normale potgrond voor kamerplanten is nodig om een diepe bak en de gaten tussen de afzonderlijke plantjes te vullen. Verwijder de plastic potjes, zodat de wortels stevig in de aangevulde potgrond staan (en kunnen doorgroeien). Wees niet zuinig, hoe dichter de planten tegen elkaar staan en hoe meer potgrond gebruikt wordt; des te beter ontwikkelt het wortelgestel zich en des te langer is de plant mooi en sterk. Zorg dat de stelen net onder de rand van de pot of bak beginnen, zodat de bladeren mooi boven de pot uit komen.
 


Oorspronkelijk
Fittonia groeit oorspronkelijk in de tropen van Peru, als bodembedekker in de schaduw van hoge bomen. Het blad van de oorspronkelijke Fittonia is groter dan de nieuwe vormen. Fittonia is genoemd naar de gezusters Elizabeth Fitton en Sarah Mary Fitton, schrijfsters van enkele populaire botanische boeken. In Nederland wordt de plant ook wel mozaïekplant genoemd vanwege de mozaïekachtige nervatuur op het blad.

Nieuw
De kweker, familie Schoenmakers, heeft zich gespecialiseerd in het kweken en vinden van sterke compacte nieuwe variëteiten. De Fittonia-van-nu is 'gemaakt' voor de westerse huiskamers, kantoren en ontvangstruimten. De kweker heeft sinds de jaren 80 meer dan 40 nieuwe, maar ook sterkere, soorten weten te vinden.

Kleuren
De kleur van de fittonia zit hem in de nerven op het blad. Het blad is van oorsprong donkergroen, de kweker heeft de kleurrijke nerf doen uitlopen/verbreden, zodat het groene blad als het ware 'overstroomd' wordt door de kleur van de nerf. Een bijzonder felgekleurd blad is het resultaat. Groen/wit (bijv. Fittonia Snow Anne: bijna sneeuwwit) Rood (het is eigenlijk heel donker/hard roze, dus erg mooi bij bordeaux en fuchsia-roze ondergronden) Hard roze (komt erg mooi uit bij aubergine, donkerroze en zwart) Licht roze/zalm (deze lichte kleur is erg zacht en stijlvol. Het kleurt niet bij snoepjesroze, er zit meer zalm/poederachtig oud-roze in. Geweldig bij zalmkleurige ondergronden, maar ook aubergine, soms terra-cotta, zwart)

Vormen
Elke fittonia heeft veervormig blad. Van oorsprong is dit een gladde veervorm. De nieuwste vormen zijn kleiner en hebben allerlei varianten (gekarteld, spits, ronder, golvend) De vele blaadjes naast elkaar in een bak vormen een mozaiek van kleuren en kleine vormen... de plant wordt dan ook Mozaiekplant genoemd. De helft van de nieuwe fittonia-planten heeft gekarteld blad. De kweker heeft hiermee een bijzonder fraaie vorm gevonden, die erg decoratief en vrolijk is. Sommige varianten krullen een beetje; het blad is niet glad maar ietwat golvend. De nieuwste Fittonia-variëteiten zijn kleinbladig. Het is echt een miniblaadje, waarvan er dus immens veel in een bak gaan. Het assortiment is enorm gegroeid door de kwekers-inspanningen en telt meer dan 40 variëteiten. Grootbladig (ongeveer 5 cm) iets kleiner dan het oorspronkelijke formaat. De hoogte van de plant is 10 - 12 cm. Middelgroot-bladig (2 tot 3 cm), hoogte van de plant is ongeveer 10 cm. Kleinbladig (smal blad zoals de Fittonia Forrest Flame of breed, kort blad (meer ronde vorm) zoals Fittonia Raindrop), deze plant is heel compact en is ongeveer 8 cm. hoog).